Близо 3 000 фермери от 15 европейски държави организираха мащабен протест пред Европарламента в Брюксел заради тежката криза в млчения сектор през последните години.



От Европейския млечен борд заявиха, че вече прекалено дълго време изкупните цени на млякото не покриват производствените разходи и хиляди производители са изправени пред фалит.



По врема на протеста от Борда съобщиха още, че над 157 хил. животновъди в Европа са били принудени да прекратят дейността си от последната голяма криза през 2009 г. до момента.



Политиците трябва да поемат своята отговорност и да предприемат ефективни законодателни мерки за пазара на мляко, категорични са животновъдите. Фермерите посочиха, че ситауцията допълнително ще се усложни след отпадането на млечните квоти от 2015 г.

Наясно съм с проблемите на млечния сектор в Европа и следя внимателно случващото се. Това стои като приоритет за мандата ми и фермерите знаят, че съм ангажиран с проблема, заяви еврокомисарят по земеделие Дачиан Чолош.

Ще ви излъжа, ако ви кажа, че има някакво моментално решение, каза още Чолош и допълни, че тепърва предстоят редица срещи с представителите на млечния сектор.

Надявам се, че реални действащи мерки по разрешаване на проблемите на сектор мляко ще имаме от средата на следващата година, каза още еврокомисарят.

Зам.-президентът на Европейския млечен борд Сиета ван Кеймпема заяви: Има решение на нашите проблеми. Разпадането на млечния пазар може да се предотврати с гъвкави политически решения.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ПРОТЕСТА:

протест фермери Брюксел

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!