Христо Маринов Василев е на 36 години, а съпругата му Агнеса Цветанова Тодорова е на 31. Той е със средно-специално образование, а тя е с две дипломи за висше образование. И двамата са загърбили лъскавите витрини на големия град и се отказали от печалбарство в чужбина, за да отглеждат крави и да произвеждат биопродукти в малко селце в най-бедния регион на Европа – Северозападна България. Сега имат своя кравеферма във врачанското село Нефела и много планове за развитието на сектора със съмишленици и приятели.

Как една мандра работи успешно с животновъдите?

 

„Идеята за създаването й е на съпругът ми, който известно време е работил в овцеферма в Гърция. От там се е зародила мечтата му да има собствена ферма в страната си. Създал е фермата през 2007г. с 28 говеда от породата черно-шарено, след това я регистрирал I-ва категория. Добитото мляко първо го е предавал на изкупвателен пункт.“, коментира Агнеса пред Агри.БГ.

 

Всъщност малката ферма на Христо е една от първите в страната, регистрирани за директна продажба на храни по Наредба 26 на ресорното ведомство. Когато с Агнеса стават семейство, тя се присъединява към тази идея и заедно започват да уголемяват семейния бизнес.

 

„През 2014 г. той имаше желание да увеличи броят на животните, а аз исках да затворим цикъла и да построим цех за преработката на добитото сурово мляко. В крайна сметка построихме цех през 2015 г. и го регистрирахме по Наредба 26, която е за директни продажби на собствено производство. Произвеждане краве кисело мляко, зряло краве сирене и свежо краве сирене, които предлагаме на клиентите си по фермерски пазари, изложения и общински пазари под името "От фермата". Освен, че построихме цех увеличихме и стадото. В момента имаме 60 крави, 10 юници и 15 теленца. Породите са черно-шарено говедо, Жарсе и Симентал. С това разнообразие от породи ние постигнахме по-добри показатели на добитото сурово краве мляко“, разказва Агнеса.

 

Родопска ферма си позволява лукса да остави кашкавала да зрее две години

 

Животните през по-голямата част от годината пашуват свободно на наети от семейството общински земи. В допълнение ежедневно получават комбинирани фуражи, минерални блокчета, постоянно имат възможност да ближат каменна сол. През зимния сезон се хранят и с царевичен силаж, който фермерското семейство произвежда. Сами осигуряват за животните си и бали люцерна, и мляно зърно.

 

„Осеменяваме ги изкуствено, като така се постига безпроблемна бременност за кравата и здраво теленце, защото при всяко животно се прави преценка с какъв материал да се осемени. Въпреки, че и в този сектор е трудно с намирането на работна ръка, ние сме наели три семейства, които се справят добре“, обяснява Христо.

 

С течение на времето желанието и на двамата за развитие на бизнеса расте.

 

„Във всички европейски страни се подкрепят производителите, което е принос за икономиката на една страна. В България също вече се подкрепят производителите, което разбира се е хубаво!“, обяснява Агнеса.

 

„Вече има организирани фермерски пазари и изложения, които гарантират произхода на предлаганите на това място асортименти. Трябва да се стимулират производителите, като се създават още такива меропроятия, като се правят облекчения, относно регистрацията на производителите и допускането до пазарите, като се рекламира родното производство, за да се стимулират потребителите и да закупуват качествени и чисти храни. Храната е може би най-важният фактор за добро здраве на всеки човек!“, категоричен е Христо.

 

„Трябва да има производители, за да се укрепва икономиката на страната ни, а не да се внасят стоки, произведени за износ, който са с по-ниско качество. А ние като родители и личности трябва да научим децата си да се хранят здравословно, да им изградим навика да "търсят" родното и истинското“, допълва го съпругата му Агнеса и като истински бизнес партньор.

 

Идеята и на двамата е бизнесът да се доразвива и да могат да предлагат на хората все повече вкусна и здравословна еко и биохрана.

 

Материал на Десислава Пепова, кореспондент на Агри.БГ