Европейската фермерска конфедерация Copa-Cogeca предупреждава за сериозната ситуация в производството на говеждо и телешко месо в ЕС.

Европейските производители на месо са сериозно засегнати от високите производствени разходи и ниските изкупни цени, на които реализират. Това налага спешни действия, най-вече по отношение на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Данните за глобалната консумация на месо прогнозират увеличение в потреблението и Европейските пазари трябва да бъдат в състояние да отговорят на нарастващите нужди.  

Притиснати от високите производствени разходи и ниски маржове, много кланици в държавите-членки са били принудени да затворят през последните години. Очаква се производството в ЕС да намалее с 4,8% през 2012 г., в сравнение с 2011 г., а бозаещите телета – с 3%. При положение, че данните на ФАО показват, че глобалната консумация на месо се очаква да нарасне рязко, особено в развиващите се икономики като Китай, производителите на говеждо и телешко месо в ЕС трябва да бъдат в състояние да задоволят тези нарастващи нужди.

За да се възобнови производството на говеждо месо в ЕС, е необходимо бъдещата ОСП да стане по-целенасочена и да бъдат финансово насърчавани фермерите с бозаещи телета. Мерките за управление на пазара също трябва да се подобрят, посочват от Copa-Cogeca. Финансовата намеса на ЕС трябва да бъде актуализирана предвид на по-високите производствени цени. Земеделските производители също така се нуждаят от гъвкавост, за да могат сами да произвежда фуражи за изхранване на животните.

Генералният секретар на Copa-Cogeca Пека Песонен подчерта, че зелените мерки, предложени от Европейската комисия за новата ОСП също са твърде рестриктивни за фермерите и крият риск за конкурентоспособността и продоволствената сигурност.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!