Лука Риготи e избран за президента на работната група Вино в Copa-Cogeca - основната европейска асоциация в сектор селско стопанство. 

Въпросите на дневен ред - браншови закон, модернизиране и ОСП

Досега постът оглавяваше французина Тиери Косте, който заемаше поста в продължение на 11 години. За първи път италианец е избран за председател на групата Вино. 

56-годишният Риготи е предприемач в лозаро-винарския сектор, завършил право и президент на Mezzacorona Group. През 2019 г. той поема ролята на координатор на лозаро-винарския сектор на агро-хранителния кооперативен алианс, който обединява 400 кооперативни винарни, които произвеждат 58% от италианското вино.

„Благодаря на всички делегации за подкрепата и доверието, което те ми оказаха, като подкрепиха кандидатурата ми за президент“, заяви Риготи. 

„Вярвам, че ще бъде от съществено значение да продължим да насърчаваме диалога и активното участие на всички държави, представени в работната група. Само по този начин ще можем да се изправим и да преодолеем многото предизвикателства, пред които е изправен секторът”, добави президентът.