Кампанията "Заедно за българското село!", провеждана от Фондация Смарт Агростарт в периода 2019 - 2020 г., завърши със заключителен уебинар, който Агри.БГ излъчи на живо

Горещият картоф в агросектора: Закон за браншовите организации

Фокусът на проекта е върху новата аграрна политика на Стария континент след 2021 г., като са направени са 15 анкети, а препоръките които са изпратени към министерството на земеделието - 34, като повечето от тях са свързани с мерки от “Програмата за развитие на селските райони” (ПРСР).

Марта Йонкова, ръководител на проекта представи резултатите от кампанията и събраната информация от проведените анкети.
Те бяха посветени на теми като биосигурността в животновъдните стопанства, Закона за браншовите организации, Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, административната тежест в Програма за развитие на селските райони и др.

Йонкова направи акцент върху анкетата, посветена на организацията и дейността на браншовите организации. 
“Всички виждат, че трябва да има регулация в тази сфера, но на въпроса дали трябва да има ограничение на само една организация, която да е от съответния бранш - отговорите са полярни. 

Това ясно показва защо още нямаме такъв закон в България. Знаете, че нашата страна е единствената, която не е представена в Copa-Cogeca, защото у нас няма представителна браншова камара или организация, която да представлява целия сектор”, обобщи Йонкова. 

Анкетата, посветена на модернизирането на селското стопанство ясно се откроява необходимостта от работа в тази посока в растениевъдството. “Това се виждаше много силно и при отварянето на мерките от ПРСР. Когато мерките мяха свързани с техника, бяха най-търсени и желани”, отбеляза Марта Йонкова, като добави, че в животновъдните стопанства има акцент върху оборудването, което компенсира недостига на работната ръка.  

По повод един от важните въпроси, засегнати в анкетите и дейностите по проекта - законодателството, един от участниците в уебинара - Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации каза: 

“Предстоят сериозни задачи, свързани с новата Обща селскостопанска политика (ОСП). В момента текат триалозите между Европейската комисия, Съвета на министрите и Европейския парламент. Очаква се пролетта да имаме финализирана ОСП с някои ключови моменти, които все още не са решени като зелените плащания, какво да бъде участието за младите фермери и т.н. Важна тема ще бъде и как да включим заложеното в Стратегията Farm to Fork, където е заложена сериозна устойчивост по цялата агро-хранителна верига”.

Проект „Заедно за българското село!“ е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Оперативна програма „Добро управление“.