Оранжериите на „Чудната градина” в Добрич ще се увеличават. В социалното предприятие вече функционират три – с домати и краставици. Предстои изграждането на четвърта оранжерия, която ще бъде за хидропонно отглеждане на зеленчуци. Тя ще бъде 200 кв.м., изцяло климатизирана, със слънчеви панели и компютъризирано подхранване на растенията. Модерното съоръжение ще бъде единствено по рода си в района на Добрич.

Как се обучават бъдещи бизнесмени в земеделието?

„Това ще се случи с подкрепата на фирми, които видяха, че нашият социален проект работи и дава шанс на хората в неравностойно положение. Вече имаме подкрепата на верни приятели и партньори”, заяви д-р Хасан Ефраимов от фондация „Свети Николай Чудотворец”. 


22-ма младежи с увреждания работят в „Чудната градина” и доказват, че хора с проблеми имат място в обществото ни и работят съвестно и отговорно. Те са назначени по програма на Агенцията по заетостта. 


В началото на януари на този терен от почти 4 дка стоеше само скелето на първата оранжерия. След завършването й вътре започна да се залага реколтата от лук и чесън.

„Следващите две оранжерии вдигнахме с помощта на нашите момчета. При опъването на найлона се включиха всички от „Чудната градина”. По  този начин спестихме 1200 лв. от монтаж на двете оранжерии. Справяме се сами, оранжериите са платени изцяло с наши средства, спечелени от нас”, разказва още д-р Ефраимов.

Под вещото му ръководство всеки ден младежите с увреждания се трудят в зеленчуковата градина и оранжерията и произвеждат екологично чисти сезонни продукти – краставици, домати, тиквички, които продават на място. Интересът към реколтата на младите хора става все по-голям. 

Младежите от „Чудната градина” сами реализират зеленчуците си


Преди броени дни младежите от „Чудната градина” заложиха и 9000 корена зеле. Това се случва за изключително кратък срок.

„За 3 дни работниците в "Чудната градина" опънаха 3000 метра капково напояване, направиха 300 връзки на маркучите и засадиха по 3000 корена зеле на ден. Мислех че ще отнеме поне 10 дни, но те ме опровергаха. Работихме в адска жега, а последния ден и в дъжд и кал, но никой не се огъна. Това постигат хора с увреждания, когато застанеш редом до тях”, сподели д-р Ефраимов.

Той сподели в социалните мрежи, че интересът към късното зеле на „Чудната градина” вече е огромен и са започнали поръчките. Зеленчукът е специален сорт за сърми, с големи листа и без жили. 

зеле


Създаването на социалното предприятие е реализирана мечта на Мария Методиева, управител на фондацията.

„Всички младежи се справят не по-зле от останалите хора. Това искахме да види обществото. Не знам дали има фирма, която може да се похвали с толкова съвестни, с толкова работливи, искрени и почтени хора, каквито са нашите работници”, подчерта Мария. 


Успоредно с ежедневните ангажименти в оранжериите и градината, в социалното предприятие вървят и планове за разширение, сподели д-р Ефраимов. Започнала е работата по изграждането на разсадник. Изкопът вече е направен. Съоръжението ще бъде 4-етажно. Направата му ще бъде по-скъпа от останалите оранжерии, тъй като трябва да се вгради отопление и осветление в слънчевия спектър. Първоначалните изчисления показват, че за разсадника от 80 кв.м. са необходими поне 50 000 лв.