За първи път на ежеседмичния фермерски пазар в Добрич сами излязоха младежите с интелектуални затруднения.
 
 
Без помощта на техните наставници и приятели д-р Хасан Ефраимов и Мария Методиева, те предложиха собственоръчно произведена стока. 
 
Въоръжени с вяра в собствените си сили и възможности, с ентусиазъм и желание за работа, Стефан и Елица продаваха първите пролетни зеленчуци от оранжерията на „Чудната градина”. За по-малко от два часа стръковете зелен чесън и лук свършиха.
Социалното предприятие в Добрич е единственото по рода си у нас, което дава възможност за достоен труд на хора с умствени затруднения. Още през есента на 2018 г. община Добрич предостави терен на фондация „Св. Николай Чудотворец”, върху който веднага започна изграждането на оранжерията. 
 
„Садихме зеленчуци и домати, имаме дръвчета. Работя в оранжерията, чувствам се свободен, супер съм”, сподели 20-годишният Стефан. Младежът живее в защитеното жилище, разположено в близост до парцела на „Чудната градина”. 
 
Ели е на 25 години и също работи в оранжерията с огромно желание. „Вече вдигнахме втора оранжерия. Сами си я направихме. Чакаме и трета, след това четвърта”, с усмивка разказва чаровната Ели. От четири години тя живее в защитеното жилище, като това става след като домът в село Крушари е закрит.
 
Сега Ели вижда нови възможности пред себе си и не крие радостта си от новите оранжерии и работата в тях. С усмивка предлага последните зеленчуци и казва: „Аз обичам да работя и да си върша работата както трябва. Това е честно, това е трудът ми”. Стефан и Ели са доволни, че за по-малко от два часа са направили оборот от над 100 лв. само от зелен чесън и лук.
 
„Ние вече им се доверяваме напълно, както виждате дори за такава отговорна дейност – оставяме в техни ръце и пари, и касов апарат. За нас целта вече е постигната, а едва сега започваме”, не крие задоволството си д-р Хасан Ефраимов, член на УС на фондация „Св. Николай Чудотворец.  
 
 
След като през есента в „Чудната градина” беше вдигната една оранжерия, преди броени дни на терена младежите успяха да вдигнат втора. Така освен зеленчуковата си реколта, ще могат да приютят и холандския разсад за цветя. „Едната оранжерия я плащаме със собствени средства. Другата ни се предоставя на изплащане, ще го направим с парите от бъдещата продадена продукция”, уточни д-р Ефраимов. Следващата цел на неуморните хора е до есента на терена от почти 4 дка да се сложи още една и да се изпълни целия капацитет на „Чудната градина”. „Монтажът на оранжериите ще бъде извършен от работниците на градината, под мое ръководство, с цел намаляване на себестойността”, допълни още д-р Ефраимов. 
 
Социалното предприятие продължава своята акция, наречена „Тракторче за „Чудната градина”. „Можем да копаем по цял ден с лопати. Можем да мъкнем и камъни на ръце. Правим го и в момента. Но нищо не ни пречи да мечтаем за малък трактор, който би облекчил труда на всички ни”, написа в социалните мрежи докторът. Заедно с младежите с увреждания той върши тежък физически труд, прави разсад и мъкне касетки със зеленчуци. Последното дарение за бъдещото тракторче на оранжерията е в размер на 300 лв. 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!