С нареждане на министъра на земеделието Иван Иванов беше открита процедура за подпомагане на собственика на изгорялата кравеферма в село Мало Белово, съобщиха от аграрното министерство. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Постоянната комисия към ведомството е изпратена на място за установяване и описване на щетите, като след приключване на дейностите ще бъде съставен констативен протокол. В момента се извършват нужните следствени действия по разследване на случая.

Ще бъде изготвен доклад до министъра на земеделието, който включва документи както от проверките на комисията, така и от другите структури, имащи отношение към казуса. Предвижда се да бъде предложено за одобрение отпускане на финансова помощ по линията на държавните помощи, чрез изплащане на средства по механизма de minimis, обясниха от министерството. 

Опустошителен пожар е изпепели до основи кравефермата на Мирослав Тасев миналата седмица. 

Огънят е бушувал 6 часа, а от обекта не е спасено буквално нищо - само животните са оцелели. 
Осем крави и малко теленце останаха под открито небе, няма къде да се приберат, нито с какво да се нахранят, разказа пред “Марица” Галя, сестрата на пострадалия животновъд. Стихията унищожи цялото оборудване - ярмомелка, доилни апарати, друга техника.

Мъжът, който е на 31 години, няма други доходи - фермата е била единствената му дейност.

“Положението е трагично! На мястото на фермата нищо не е останало от нея. Най-спешно е да намерим храна за кравите - сено, зърно, силаж - кой каквото има, само и само да не гладуват животните”, каза сестрата на фермера.
 
Близки на семейството разпространиха зов за помощ към всеки,  който може, да помогне за възстановяването на щетите и спасяването на добитъка.

За контакти: 0896928215 или на място в селото