Българският павилион в Шанхай ще даде възможност на производителите ни да навлязат успешно на пазара в Китай. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при официалната церемония по откриване на българския павилион в свободната зона на град Шанхай, Китай чрез телемост от град Бургас. Той допълни, че повече от 40 български производители вече са изпратили стоките си в Шанхай. „Предлаганите стоки са вино, мляко и млечни продукти, сладка, мед, козметика, сокове, тестени изделия, като над 2500 кг. от тях в момента са в Шанхай“, каза още Грудев.
[news]
 
По думите му, павилионът представлява постоянно действащ изложителен център, който се предоставя безвъзмездно от Китай на България. „Амбицията ни е посредством „Пристанище Бургас“, с логистичния център, който изграждаме тук, да дадем и възможност за допълнително натоварване на стоки от Бургас, които ще отплават директно за Шанхай”, поясни заместник-министър Грудев.
 
Той отбеляза, че свободната търговска зона на Шанхай е предоставила изключително атрактивни условия за стъпване на българските производители на китайския пазар, който е необятен и огромен и е сериозна възможност за българските производители.
 
От своя страна директорът на ЦНССС Васил Гелев заяви, че една от основните дейности на Центъра е българските продукти и тези от Централна и Източна Европа да се реализират на китайския пазар. „Поставихме Бургас на транспортната карта на Пекин.
 
 
Направихме възможно цялата стока от Централна и Източна Европа да се консолидира и минава през територията на пристанище Бургас, което ще доведе не само до инвестиции от китайската страна на пристанището, но и значителни придобивки за България“, каза още Гелев. Той посочи, че павилионът ще даде допълнителен стимул на българските производители да организират изпращането на мострите и продуктите си. 
 
Събитието е част от международната инициатива "16+1" на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНССС). На церемонията присъстваха и заместник-кметът на Община Бургас Красимир Стойчев и изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ Диян Димов.