Честита Коледа на всички фермери! Нека така както в мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина и се явил ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят, то днес във времената на морално и духовно падение, българските фермери да дават пример и допринасят ежедневно, който с каквото може, за развитието на обществото, което има нужда да се върне към традиционните ценности от село и да обърне повече поглед към природата.

 

Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога - Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. Когато Св. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм, всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия, разказва Евалнегието.

 

Малко преди раждането на Христос, майка му Мария заедно с Йосиф отишли във Витлеем. Там не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. Именно в нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли. С дишането си овцете сгрявали Младенеца.

 

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

 

Според традицията, коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се предоставят на църквата или на училището. Към Коледните празници се причислява и Стефанов ден -27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан. Счита се, че след полунощ на Бъдни вечер започват така наречените погански дни, защото от 25 декември до 6 януари границата между небето и земята изчезва. Разделението между двата свята временно се заличава. Нека си пожелаем да се заличи и между хората.