Добра реколта очакват производителите на череши във Варна. Но черешовата кампания започна с притеснения от стопаните заради кризата с коронавируса и най-вече намирането на пазар за продукцията.

Стопанин: Вносни череши изместват българските на пазара

Традиционно в региона пласирането на продукцията става в курортните комплекси. Тази година обаче в най-големия такъв са отворени само 4 хотела. Това означава спад в търсенето на местните череши.

Ситуацията с работната ръка също е сложна, защото не може да се гарантира 100% хигиена при берачите и ефективност на противоепидемичните мерки. По-рано стана ясно, че в друга Черноморска община ще бъдат създадени правила за селскостопанските работници, за да не се внесе коронавирусна зараза от други населени места.

„Въпросът е и в това, че покрай пандемията не се знае каква ще е консумацията. Потреблението на плодове при тази криза ще отбележи спад. Вътрешният пазар ще е свит за производството. На външния пазар също има неизвестни", коментира Селим Иса, бивш шеф на Областна дирекция „Земеделие“ и собственик на градини с плодни дръвчета, цитиран от местното издание Черноморски фар.

Регионалната медия съобщава, че част от дребните собственици на черешови градини се притесняват, защото няма кой да купи продукцията им.

Изкупната цена е от 60 стотинки до лев. Най-добрата цена стига и до 1.20 лв. 

В същото време в магазините за плод и зеленчук в морската столица цената варира 3.50 – 4.00 лв./кг череши. На пътя, където се предполага, че излизат да продават стоката си производители, черешите в момента са по 5.00 лв./кг. А в столицата килограмът достига колосалните 7 лв./кг.

Завишила се е и цената на труда - берачите искат по петдесет стотинки на килограм. Има вече и изоставени черешови градини. 

Дори местен голям изкупвач, който ползва плода за преработка, вече не търси стока от варненските черешопроизводители. Стопаните не са обнадеждени и от възможността за продажби към големите вериги. Малките производители в областта не могат да си позволят сертификат за качество, нямат и възможност за сортиране и хладилен превоз.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Изкупуване на череши: 59 пункта са определени в Кюстендилско

Празник на черешата ще има, подготвя се за 26-28 юни

Производител: За ягодите тази година е най-добрата