59 пункта за икупуване на череши в община Кюстендил бяха обявени със заповед на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов

Празник на черешата ще има, подготовя се за 26-28 юни

На територията на град Кюстендил местата за изкупуване на череши са 9, останалите пунктове ще бъдат в 20 села на общината. Можете да видите списъка тук.

От вчера, 3 юни, започна подаването на заявления за разкриване на пунктове. Разрешително ще се издава след заплащане на такса за изкупвачите от 15,20 лв./кв. метър за срок от един месец. Изискването е копие от разрешителното да се поставя на видно място в пункта. Времевият диапазон за искупуването на плода е от 9.00 до 22.00 часа. 

Местата, определени за изкупуването на плодовете, ще бъдат съобразени с изискванията за организацията на движението и мерките за безопасност, съгласно предписанията на Министерството на здравеопазването.

По процедура предаващите черешите следва да представят на търговците актуални документи за собственост на имота и ползването му под наем. При сделката се издава документ за изкупеното количество.

Превозването на черешовата продукция извън населените места, ще е възможно само с приемо-предавателен протокол от производителя.

Работният ден за бране на череши пък ще бъде от 7.00 до 20.00 часа, се казва още в заповедта на кмета Паунов.

При наемане на берачи е нужно стопаните да осигурят постоянен надзорник, който да ги придвижва от и до изходния пункт в началото и края на работния ден при строго спазване на всички мерки за безопастност.

Организацията на изкупуването на продукцията ще е под постоянен контрол от местните власти и органите на реда.

При нарушяване на някое от изискванията в заповедта на кмета, ще бъдат съставяни актове, а при повторно нарушение ще се отнема разрешителното.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Черешопроизводител: Борим се за връщане на руския пазар

Парите за субсидии: Привидно повече, но реално по-малко

Георги Радев: Иде жътва, но ечемикът побеля от сушата