Освен недостига на овче мляко и намаляване на стадата, за което сигнализираха фермери от Северозападна България, изглежда се задава криза и в производството на краве мляко. Ферми фалират, а животновъди споделят, че въпреки ръста в изкупните цени разходите вече многократно го надвишават.

Какво ни казахте: Фермерите си искат субсидиите в срок

В област Бургас разходите в сектора са се повишили с около 30% в сравнение с миналата година, казва пред БНР животновъдът от село Драчево Михаил Михайлов. По думите му изкупните цени на млякото са започнали да се увеличават преди два месеца.

"Забелязва се увеличение, което ще кореспондира с разходите и ще създаде добри условия за бизнес в млечните ферми. От 0,75 лв. в момента цената достига 1 лв. за кравето мляко, овчето надхвърля 2 лв. От 1,20 лв. миналата година, то повиши цената си и това се дължи на търсенето“, коментира животновъдът.

А търсенето е по-голямо не заради увеличено потребление, а заради спада в броя на животните, а оттам и на млекодобива.

"След като животновъдството попадне в лоша среда на развитие, започва намаляване на животните и на стадата. Например през септември тази година в община Средец ще бъдат ликвидирани две ферми – едната на 100 %, която има 300 крави, а другата на 80 %. Това е вследствие на лошия бизнес климат, който съществува“, отчита Михайлов.

Животновъдът подчертава, че мандрите дълго време са давали ниска цена, а и не са плащали редовно, което е довело до отдръпване на хората от този бизнес. „Те преминават в месодайно говедовъдство или пък работят земя и се отказват изцяло от този труден сектор в селското стопанство“, заключава фермерът.

Според него ако не се вземат мерки или пазарът ще регулира сектора, или държавата ще трябва да се намеси активно, за да не позволи да изчезне от пазара суровото мляко.

„Освен моята ферма, в Странджа ще останат още 2-3 в Горно Ябълково и Факия. От 25-30 ферми преди 30 години, остават толкова. И те са на път да преминат към месодайно говедовъдство. В Бургас стопанството „Христо Ботев“ миналата година ликвидира на 100% животните. Тенденцията е да намаляват животните. Остават големите ферми, които успяват да се справят, защото най-вероятно инвестират от друг сектор на икономиката. Самото производство във вида, в който съществува в момента, е губещо, допълва Михаил Михайлов.

Животновъдът споделя още, че не очаква проблем с неговата ферма, тъй като е затворил кръга на производството.