Очакваме между 150 и 160 хил. тона грозде да бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 хил. тона стандартно се ползват за подготовката на производство на ракия. Имаме и износ, който върви. Ежегодно от България излизат между 10 и 20 хил. тона. Това коментира днес пред журналисти министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който откри гроздобера в село Могилово, община Чирпан, област Стара Загора.
 
 
По думите му очакванията са за не по-лоша реколта от миналогодишната.
 
„България има стандартно към 600 хил. дка лозя, 55% от тях са червени, 45% от тях са бели, като в тях са и десертните сортове. Очакваме не по-лоша реколта от миналата година. Тук има два фактора, които повлияха за разлика от миналата година. През 2017 г. нямахме този проблем с градушки и с наводнения. Там, където нямаме покритие на противоградната система определно имаше масиви, които пострдаха; частично и домашни дворове. Имаше и наводнени лозя. По един или друг начин това се отрази и на самите насаждения по отношение на добив. Миналата година пък имахме изсъхване на самото зърно на самия плод. Така или иначе очакваме реколтата да бъде добра, с добра захарност, вече стартирала основно в белите сортове“, обясни Порожанов.
 
По данни на МЗХГ няма на 100% пропаднали площи с лозя. 
 
Кампанията стартира, а цените са в рамките на стандартните.
 
„Цените са между 60-80 ст. Разбира се, всяко едно грозде е различно като сорт и качество. Така че цените зависят и от това. Виненият сектор, като водещ за България, имаме над 166 изби, които са лицензирани в работа. Други между 15-18 в процес на подготовка. Очакваме постепенно и плавно надграждане на сектора, защото знаете, че имаме наложена квота от ЕС от около 1% увеличение на масивите на година“, добави министърът.
 
[news]
Вече е приета и новата лозаро-винарска програма. В нея е заложена и мярка за съфинансиране на застрахователните премии.
 
„В новата програма сме сложили, по настояване на бранша, и мярка за съфинансиране на застрахователните премии. Досега акцентът беше в преструктурирането, сега пак ще е така. Но ще дадем фокус и на промоциите в страната, както и в други страни. Това ще даде един допълнително припознаване на България във винения сектор“, каза Порожанов.
 
В някои медии се появи информация, че биопроизводителите на лозя имат проблеми с намирането на места за преработка. Експертите обаче отрекоха за подобен проблем.
 
 
„7 са биологичните винарни в страната и те работят и изнасят основно продукция в Германия. Няма подобен проблем. Единственото, което може би може да се каже, че е проблем е при идентификацията на лозовите масиви. И по-скоро кой сорт какъв е – дали е био за консумация или за вино. Има сортове, които стават и за двете“, коментира Красимир Коев от Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИЛАВ).