Световната реколта от царевица може да намалее с една трета до 2030 г. заради промените в климата. Това показва ново международно проучване, обединяващо различни организации, включително НАСА и Международният институт за приложен системен анализ, пише investor.bg, цитирайки от Bloomberg.

От 8 ноември се подават заявленията за Ковид мярката 

Повишаването на температурата и промяната в моделите на валежи ще направят по-трудно отглеждането на царевица – основна съставка за храни и фуражи – в райони като Северна и Южна Америка, Западна Африка и Китай, а съкращенията в производството се очакват по-скоро от прогнозираното в сравнение с предишни изследвания.

„Дори и при оптимистичните сценарии за климатични промени, при които общностите прилагат амбициозни усилия за ограничаване на увеличението на температурите по света, световното земеделие е изправено пред нова климатична реалност“, посочва водещият автор на изследването Йонас Йегермайер и допълва:  

„И със свързаността на световната хранителна система ефектите дори в една част на производство на даден регион ще се усети по света“.  
В същото време обаче реколтата от пшеница може да се увеличи със 17% за същия период от време, тъй като затоплянето разширява обхвата на подходящите за отглеждането ѝ територии. Тези ръстове обаче се очаква да бъдат компенсирани до средата на века. Пшеницата също така понася по-добре увеличаващите се нива на въглероден диоксид в атмосферата, въпреки че това може да е за сметка на хранителната ѝ стойност.