Анализаторите от Европейската организация на търговците на зърно (COCERAL) посочват в мартенския си доклад, че очакват повишаване на производството на зърнени и маслодайни култури през тази година, пише www.zol.ru

Спор за зърно за милиони продължава в съдебната зала

Те посочват, че реколтата в страните от Европейския съюз тази година ще възлиза на 283,4 млн. тона, което е с 5,2 млн. тона повече от миналата година. 
Анализаторите смятат, че производството на пшеница ще се увеличи до  126,6 млн. тона спрямо 118,8 млн. тона, произведени през миналия сезон. 

От организацията дават и прогноза за добивите за пшеницата - до 582 кг/дка спрямо 575 кг/дка за миналата година. COCERAL посочват, че се очаква засетите площи с тази култура да достигнат до 21,7 млн. ха. 

И за царевицата има прогноза. 
Според експертите се очаква производството й да достигне до 63,5 млн. тона, като това ще е повече с 1,2 млн. тона. Средните добиви от тази култура в ЕС се очаква да достигнат до 723 кг/дка, а площите, засети с нея да са 8,78 млн. ха. 

COCERAL очакват общото производство на маслодайни култури за страните от ЕС да стигне 29,6 млн. тона, като през миналата година то е възлизало на 28,4 млн. тона.