Болшинството от завлечените от силистренската фирма „Манекс“ земеделски производители са завели съдебни дела за нанесените щети. Още преди месец стопани от Силистра и Добрич сигнализираха, че имат да получават милиони за зърното си от пшеница, царевица и слънчоглед.

Прекупвач завлече с милиони земеделци от Силистренско и Добричко

Тогава прекупвачът им отговорил, че няма възможност за разплащане и ако желаят, могат да си търсят правата по съдебен път. По информация на ощетените фермери от двете области дълговете към тях възлизат на грубо 21 млн. лв.

„На този етап потърпевшите са в изключително тежко финансово състояние“, обобщи Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра и уточни: „Дребните производители са най-ощетени, тъй като точно те нямат складове и зърнобази и са предали зърното си в базите на фирмата“. 

Шоковите цени на торовете и семената, както и натрупаните кредити за изчистване на плащанията утежняват състоянието на земеделските стопани. „Дълговете ще доведат до масови фалити сред дребните и средните земеделски стопани“, прогнозира още Кирил Боянов. Сред ощетените от зърнения прекупвач са както арендатори, така и земеделски кооперации. 

За проблема алармираха още през октомври производители от Добричка област, които са настоявали да си получат обратно от складовете на „Манекс“ или предаденото зърно, или парите за него. Тогава обаче се оказало, че даденото срещу договор за съхранение зърно го няма в базата. 

Сеитбата на царевица и слънчоглед от новата реколта изисква свежи средства, подхранването на пожълтялата от студа пшеница – също. За да не се провали и тази стопанска година, мнозина фермери отново прибягват до кредити и заеми. Култиваторите вече са по полетата и подготвят площите за сеитбата на слънчоглед, макар че най-вероятно ще се наложи да се изчака, допълни още Боянов. Студеното време ще отложи сеитбата, но сроковете няма да бъдат изпуснати.