Опазването на околната среда и промените в климата са основен фокус на реформите в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. Причините са видими за всички нас - изместване на сезоните, продължителни засушавания, липса на сняг в месеци, в които е имало дебела покривка... 

Екипът ни посети професионалната гимназия по земеделие “Стефан Цанов” в град Кнежа в рамките на кампанията на Агри.БГ "ОСП работи за нас: Гледай напред".   

Учениците имаха възможност да разговарят с експертът по най-старата политика на ЕС - Светлана Боянова. 

“Имахме много добра дискусия. Опитах се да предам темата за ОСП по възможно най-разбираемия за тях начин. И се опитах да им покажа, че това не е една суха, сложна материя, а това е нашия живот, особено в земеделския бизнес. Но и с новите неща, които ги касаят оттук нататък пряко като младо поколение, а именно елемента на позеленяването на земеделието и по-скоро изпълнението на целите, които са за опазване на почвите, на спестяване на водата, също така изменението на климата и намаляването на емисиите, които идват от земеделието, опазване на биологичното разнообразие и куп други теми”, каза председателят на Института за агростратегии и иновации. 

Братовчедът на Александър Драганински е земеделски производител, който отглежда слънчоглед, пшеница и царевица за фураж.  

Ученикът има наблюдения върху фермерския живот и сподели какво е затруднило производството тази година. 

“Липсата на дъжд, който ни беше нужен, за да може добивът да бъде по-голям”, каза той . 

Съученикът му Аксел също посочи сушата като проблем през тази година. 
“Точно, когато трябва да се напои самото семе, за да има по-висок добив, точно тогава нямаше дъжд”, посочи той. 

Очевидно действията на Европейската комисия относно решаващи действия срещу промените в климата и осигуряването на прехраната на човечеството са абсолютно релевантни. 
Беше засегнат и въпроса за иновациите и цифровизацията. Именно заради това образованието, което младите хора в професионалните гимназии получават е важно да бъде надградено. 
“Защото от новите земеделски стопани в бъдеще се очаква много. Те да могат да разбират от агрономство, от човешки ресурси, от търговия, от самото производство”, обобщи Светлана Боянова от своя страна.  

Въпреки трудностите, младите хора не смятат да се откажат от кариера в аграрния сектор. 

“След 5-10 години виждам себе си рамо до рамо с моя братовчед. Да мога да му помагам в реализацията на земеделието. Да може да се развива, да направи по-голяма фирма, повече площи. Да има по-голямо производство като цяло”, добави Александър Драганински. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg