Министерството на земеделието и храните планира разработването на национална програма за разплодни животни. Това съобщи по време на Осмия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер зам.-министър Бюрхан Абазов.
 

Целта е да се улеснят животновъдите в снабдяването с качествени мъжки разплодни животни за подобряване на генофонда у нас. Зам.-министър Абазов подчерта, че произвежданите български месни и млечни продукти са с доказано високо качество и вкусови параметри и са резултат от дългогодишна развъдна и научна дейност.

Важен елемент от веригата е и запазването на биоразнообразието като гарант за получаване на биологично чисти суровини и продукти. Абазов подчерта, че това е една добра възможност за България да утвърди своето място в тази ниша, тъй като европейският пазар е много взискателен, а европейският потребител плаща високата цена за неуморния труд на фермерите за получаване на тези продукти.Над 40 стопани представиха на изложба-дефиле типични местни породи животни, сред които Сиво говедо, Средностаропланиска, Дъбенска и Каракачанска овца, Калоферска коза, Каракачански кон и Каракачанско куче. Специално жури награди най-добрите породи. 


Събитието се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните и се организира съвместно с Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Международен панаир – Пловдив, кметството на Калофер и Организацията за развъждане на автохтонни породи овце в България. В събора участваха председателят на Парламентарната комисия по земеделието и храните проф. Светла Бъчварова, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев и кметът на Калофер Румен Стоянов. 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!