Някои от бюджетния сектор ще получат увеличаване на заплатите, други – не, стана ясно от гласуванията на второ четене на актуализацията на бюджета в ресорната парламентарна комисия. 

ДДС дъвки: Какво говореха и какво финално свършиха депутатите

Депутатите приеха исканията на учените от Селскостопанската академия за 5,5 млн. лв. допълнително финансиране за възнагражденията им през 2022 г.. Предложения за това дойдоха от представители на различните парламентарни групи.

Не мина обаче внесеното от Пламен Абровски („Има такъв народ”) искане за 20% увеличение на заплатите на работещите в Агенцията по горите, Изпълнителната агенция за борба с градушките и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Представители на синдикатите в комисията подчертаха, че възнагражденията на служителите не са увеличавани от 3 години и възлизат на 800-900 лв. месечно. Владимир Каримански, също от ИТН, обаче обясни, че БАБХ още не е ситуирана извън структурата на земеделското министерство и заплатите в нея е редно да се коментират впоследствие.

От КНСБ настояха за по-високи възнаграждения на хората, които се борят с градушките. Румен Гечев от БСП каза, че по градушки се стреля 2-3 месеца в годината. „Няма градушки през зимата, освен да стрелят по Дядо Мраз”, заяви представителят на левицата.

Синдикатите посочиха, че служителите на тази агенция (1000 души) от 20 години са с най-ниските заплати. Министърът на финансите в оставка Асен Василев контрира, че въпреки ангажираността на тези 1000 души незнайно защо се плаща на външен изпълнител да се бори с градушките в страната.

Той подчерта, че в бюджета на държавата са предвидени над 300 млн. лв. за по-високо заплащане на хората, които работят в структури, оптимизирали дейността си.