Вървим към вариант на таван до 100 000 евро с приспадане на разходите за 2,5 средни работни заплати в сектора, обяви заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев в ефира на Bulgaria On Air.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Това е един от най-болните въпроси. Tрябва да пренасочим ресурс, който може да способства да се разпредели върху тези, които са по-малко подкрепяни”, призна Бурджев и допълни, че зърнопроизводителите са доказали как с подкрепа през годините може да се достигнат световни нива на конкурентоспособност.

„Ние искаме в диалог да кажем – ето това направление вече е постигнало нужните обхват и конкурентоспособност. Трябва да пренасочим ресурс към не толкова подкрепяните. Сега е моментът да развием животновъдството, зеленчукопроизводството, овощарството. Не искаме да всяваме политика на разделение – лошите срещу добрите, големите срещу малките”, каза още зам.-министърът.

Стефан Бурджев: Искаме да убедим министър Асен Василев за 50% държавно съфинансиране по Стратегическия план. Мислим, че с аргументи можем да го постигнем.

Относно исканата спешна държавна помощ от всички сектори заради настоящата криза, той повтори вече заявеното, че такава ще бъде осигурена след приемането на Бюджет 2022.

„Две са мерките, специално за животновъдство, по които можем да осигурим държавна подкрепа сега, за да не фалират фермерите – de minimis и по Ковид мярката, категоричен бе ресорният зам.-министър.

По думите му държавната подкрепа ще бъде получена в най-кратки срокове, „много преди месец март”, но не се ангажира с конкретни дати. Ще бъдат подкрепени и свиневъди, и птицевъди, като подчерта искането на земеделския министър Иван Иванов по време на Съвета в Брюксел.