Brexit ще принуди ирландското селско стопанство да подобрят своята конкурентоспособност в сравнение с някои международни производители, предупреди икономист, пише independent.ie.

Светлана Боянова: Brexit ще рефлектира върху земеделието в 4 негативни аспекта

Фиона Торн от Teagasc заяви, че последното изследване на конкурентоспособността е дало нова гласност на факта, че млечният сектор продължава да бъде по-конкурентен по международни стандарт, отколкото сектори като говедовъдство, овцевъдство и почвообработка.

В доклада се указва още каква степента на зависимост на ирландските говедовъди от субсидиите от Брюксел, сравнено колегите им от ключови конкурентни страни като Франция, Великобритания и Германия.



Старото послание се появява на нов глас – не днес и не вчера разбрахме, че икономически фермите с говеда са по-малко конкурентни, казва д-р Торн.

От доклада става ясно, че  най-зле представящият се сектор е този на фермите за добитък. Той е най-слабо конкурентен в сравнение с фермите в Северна и Южна Америка.

По-високи разходи

Разходите в ирландските преработвателни ферми са по-големи, отколкото тези в типични бразилски, аржентински и австралийски ферми.

В доклада се посочва, че отсъствието на конкурентност може да се оцени като „предупреждаващ сигнал“ за бъдещото развитие на средните по големина ферми в световен план.



С оглед излизането от ЕС и либерализацията на пазара във Великобритания, в Teagasc са изчислили, че ще има 10% понижаване на цената на говеждото месо и 10% орязване на субсидиите. Това може да означава, че приходите на фермите, отглеждащи добитък, ще се понижат с 4 000 евро. Средно една такава ферма печели малко над 12 600 евро годишно.

Най-песимистичният развой на ситуацията след Brexit е опустошително понижаване на приходите с 37%. Поради това експерти препоръчват на говедовъдите в Ирландия да намалят планираната продукция.