Подписването на общ документ, с който българските земелски организации да представят своите приоритети за развитието на сектора след след 2020. Тази идея се обособи по време на първия дебат „ОСП след 2020 – Изборът на България“, който се проведе в Пловдив днес.
 
Форумът беше организиран от Института за агростратегии и иновации и фондация ИнтелиАгро. По време на дебата участниците имаха възможност да чуят резюме на позициите на Австрия, Италия, Естония и Хърватия.
 
Заедно с Австрия и Естония, България ще влезе в председателство още от тази година. А след 1 януари 2018 г., страната ни поема председателството на Съвета на Европа.
 
Поради тази причина земеделските организации прецениха, че вариантът за оформянето на документ като меморандум и предоставянето му на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще бъде отправната точка, която ще насочи погледа на българското земеделие в най-полезната и обща посока за бъдещето на неговото развитие. 
 
В момента търсим обединение по въпросите на ОСП, а не обединение на бранша", обясни за Фермер.БГ председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. 
 
По тези  точки на ОСП организациите са склонни да подпишат се подготви документ.  „Той да не ги обвързва като организации, да си запазят собствената идентичност, да взимат решенията в рамките на управителните си органи. 
Но когато се постигне единодушие сред тях, да се даде този документ на министъра с яснотата, че това е желанието на бранша“, обобщи Боянова.