Животновъдите отново са изправени пред сериозни проблеми, заяви за Фермер.БГ Бойко Синапов, председател на Асоциацията на българските животновъди. Заедно със свои колеги той настоя заседание на УС на ДФЗ да се проведе, за да бъдат решени най-после наболели проблеми, свързани с българското животновъдство.

 

„Един от най-важните проблеми за нас е имунопрофилактичната програма, в която са заложени 10 млн. лв. За да отидат тези средства при животновъдите, обаче, трябва да има заседание на УС на ДФЗ, да се приеме решение за тях и да се подпише документа. В цялата страна върлуват болести по животните и фермерите са притеснени. Не може чиновници да поставят под заплаха работата ни. Зададохме конкретни въпроси към министър Греков, защото точно като министър той носи отговорност“, заяви Синапов.

 

По повод протеста на ветеринарните лекари и искането на по-високи ставки по Тарифата за определяне на цените за изпълнението на мерките по ДПП и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните за 2014 г., Бойко Синапов беше категоричен: „Отдавна сме заявили пред частнопрактикуващите ветеринарни лекари, че проблемите ни са общи и трябва да бъдат решавани общо.

 

Те допускат грешка – отиват сами да се договарят с управляващия орган, без на тези срещи да присъстват животновъди. Ние нямаме нищо против ветеринарите да получават пари – щом работят, трябва да получават пари. Но средствата, предвидени за имонопрофилактика, трябва да минават през българския животновъд. Ние искаме да плащаме на ветеринарните лекари, но само за свършена реална работа. Всеки фермер е заинтересован негови

 

те животни да са здрави. Досега на места съществуваше практика да се подават празни доклади без да е свършена работа. Това трябва да се прекрати. Ние искаме средствата да идват при нас, животновъдите, и ние да плащаме на ветеринарните лекари. Ако държавата дава 1 лев, ние ще дадем още 1 лев, за да са здрави животните ни“, заяви Синапов. По думите му, ветеринарните лекари не са потърсили съдействие от фермерите.

 

Синапов е категоричен, че всички средства, определени за българското животновъдство, трябва да постъпват директно при фермерите, които да се разплащат по отделните дейности за нормалното отглеждане на здрави животни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!