Действията на Национална овцевъдна асоциация (НОА) и на Асоциация за развъждане на млечните породи кози (АРМПК) не са правилно насочени. Това каза Бойко Синапов, председател на Национална асоциация на животновъдите в България за Фермер.БГ, във връзка със стачните действия на асоциациите заради промените при директните плащания.
 
 
„Първоначално от НАРСПБМ бе подадена млечност от 120 л на овца, която се видя много голяма за колеги. Министерство на земеделието и храните (МЗХ) се съобрази с подадените данни и съответните наредби бяха изготвени по това изискване за млечност. Впоследствие се видя, че тази млечност е висока и браншът успя да я намали до 70 л. Според мен ако първоначално подадените данни от НАРСПБМ не бяха 120 л, а 70 л, може би щяхме да успеем да ги намалим на 50 л. Сега след като се видя, че тази млечност е висока, започна да се създава една конфронтация. Колегите от НОА извиват ръцете на министерството, като първоначално всичко е минало първо през тях“, коментира Синапов.
 
По думите му млечност от 70 л за млечна овца е нормална, тъй като в овцевъдството вече има много фермери, които са вложили сериозни суми в развитие на техните стопанства и при тях млечността може би надминава посочените 70 л.
 
[news]
„Ако все пак всички овцевъди се обединим и стигнем до решение, че заложената млечност е висока, МЗХ ще я намали, но тази стойност не може да се определя само от някои хора. Трябва да сме наясно и че времето, в което секторът беше на тъмно – отмина. Животновъдите обаче не трябва да се притесняват от излизането на светло – ще се работи, ще се фактурира, ще се предлага продукт с ясен произход“, обясни Синапов.
 
Животновъдът не е съгласен и с предложението на овцевъдната асоциация, автохтонните породи животни да бъдат обвързани с производството. 
 
„Не може да се сравнява млечна порода с автохтонна. Никой не забранява продажбите, но автохтонните породи животни се отглеждат по съвсем друга причина – за възпроизводство. В момента колегите от НОА заплашват със стачни действия, което е учудващо. Техните действия не са правилно насочени, защото настройват целия сектор, а проблемите не са в овцевъдството. Тази конфронтация се създаде между нас – участниците в работни групи и не бива да бъдат настройвани хората“, каза още Бойко Синапов.