Бойко Борисов заяви късно вчера по време на посещение в Свищов, че в понеделник ще падат глави на горски служители. Бойко Борисов не бил чувал за проблемите с добива на дървесина и ще изиска спешно разясняване от Министъра на храните Мирослав Найденов детайлна информация. Остава въпросът доколко Министъра на храните - Мирослав Найденов, ще може да отговори компетентно по проблемите в горската промишленост.

 

Премиера бе вчера на посещение в Свищов, където се запозна с проблемите, пред които е изправено предприятието "Свилоза" АД при снабдяването му с дървесина. Принудени сме да внасяме, за да не спира производството ни, обясни изпълнителният директор на дружеството Михаил Колчев. Той съобщи на какво се дължат трудностите при доставянето на българска дървесина, заради което се налага да се прибягва към внос. "Това е така заради преминаването на дървесината през посреднически фирми, както и заради нежеланието на държавните лесничейства да сключват дългосрочни договори с предприятията. Принудени сме да участваме в стотици тръжни процедури, за да си осигурим годишното количество дървесина", уточни той.

 

По-рано тази седмица,  ресорният заместник министър Георги Костов ( отговарящ за горския сектор ), заяви пред наши източници, че очаква промени в редиците на горската администрация и категорично защити горските с думите, че “Горските са от малкото хора, които имат хоризонт на мислене, равен на хоризонта на живота на гората”.

 

Според зам.министър Костов, 2010-а година е била много тежка за администрацията в горската промишленост, понеже е имало сериозен недостига на финансови средства за много от присъщите дейности на горското стопанство. Въпреки това през второто полугодие на 2010 г. с отварянето, особено на външните пазари и заработването на заводите, системата се мобилизирала и са достигнати високи нива при ползването на дървесния ресурс.

 

"Трябва да подчертая, че когато става дума за отговорността на лесовъда към обществото и бъдещите поколения, изключително много ценя ролята и значението на това, което наричаме лесовъдски морал. Заслугата, за да го има този лесовъдски морал, е на поколенията лесовъди преди нас, и ние сме задължени да го предадем на тези, които идват след нас. Новият законопроект има целта да утвърди това качество, а от там и приоритетите за отговорното стопанисване на екосистемите. През годината говорихме по детайлите на законопроекта. Трябва да обобщим, че той има амбициозната цел да запази кадрите в горите. Онези кадри, които притежават истинския лесовъдски морал", категоричен в Георги Костов.