Министър Председателят Бойко Борисов преряза лентата на нов свинеразвъден център близо до гр. Ямбол, построен чрез инвестиция по Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР 2007-2013 ). На събитието присъстваха също министърът на земеделието и храните Mирослав Найденов, Изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов, Председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, кмета на Ямбол Георги Славов, както и гости и партньори на фирма Геомекс Инжинеринг – инвеститор на проекта.

 

Премиерът Бойко Борисов заяви по време на откриването, че мерките в областта на земеделието, които правителството е предприело, вече започват да дават резултати. Това е бизнес, който никога няма да спре и всеки, който не го мързи и работи в този сектор, няма да остане без прехрана, тъй като не петролът, не газът, а храната в следващите години ще бъде водещото в Света, категоричен бе Борисов. Премиерът заяви още, че колкото и агнета произведе България, пазар за тях ще има и ще бъдат изнесени.

 

 

От своя страна министър Мирослав Найденов заяви, че в момента гостите виждат модела на това какво трябва да представлява българската ферма и българското земеделие, а именно средния тип стопанство, в случая със 17 000 дка земя, 10 000 свине и в допълнение крави и овце.

 

След официалното откриване, Премиерът и гостите разгледаха новият свинеразвъден център разположен в сграда с площ над 4000 кв. м, която се състои от шест отделни помещения: за заплождане;  за бременни свине майки,; за опрасване и за подрастване. Ивестицията е за над 3, 154 млн.лева и има годишен производствен цикъл от 10 000 -11 000 броя животни.

 

Вижте какво отговори министр Мирослав Найденов на въпрос на Фермер.БГ по отношение на това, че близо 90% от суровините от свинско месо в местната индустрия у нас са внос от страни като Дания, Холандия, Германия и др. :

 

ВИЖТЕ ВИДЕО :