С фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце” започва днес, 25 май 2013 г., втория ден на Националния събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир, близо до Лясковец, обл.Велико Търново.

Стартът на фолклорната надпревара бе отложен с ден заради лошото време.


На двете сцени ще се изявят 100 групи и индивидуални изпълнители, които ще представят танцови и музикални традиции, свързани с овцевъдството в различните етнографски региони в България. Патрон на националния фолклорен конкурс е кметът на Община Лясковец Ивелина Гецова. В раздел „Хореография" ще бъдат показани обичаи, свързани с Гергьовден в категории „Сценичен танцов фолклор" и „Автентичен фолклор". Раздел „Народни инструменти" е за надсвирване с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти - кавал, дудук, гайда и др. В конкурса за овчарска песен ще участват само деца и юноши в неравностойно положение. Най-добрите от тях ще бъдат наградени от Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на БАКБ, която е спонсор на събора на овцевъдите.

 

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОГАТА ПРОГРАМА СЪС СЪСТЕЗАНИЯ и КОНКУРСИ
Чевермета, състезания по теглене на товари от най-добрите коне тежковози в България, изложба на каракачански кучета, демонстрации по майсторска стрижба на овце - Австралийски стил и демонстрации на производство на сирене в мини мандри ще има по време на втория ден на събора на овцевъдите. Единственото по рода си у нас изложение се организира от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните.


Голямата атракция на деня ще е Ути Бъчваров, който ще сготви най-голямата курбан чорба и агнешко с лук. Курбанът ще започне да се приготвя от 11,00 ч. в исполински казан с диаметър 2 метра и 600 литра вместимост. Той е изкован по поръчка на Ути от 200 кг българска мед и първо ще бъде осветен. 8 възрастни жени от Лясковец ще помагат на Ути. Толкова ще са и агнетата предвидени за курбана, които ще бъдат обезкостени в състезание. В него може да се включи всеки желаещ, стига да си носи нож, а наградата ще е живо агне.


Втория ден на Националния събор на овцевъдите ще завърши с нестираско шоу.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!