882.7 декара със земеделски култури – череши, слънчоглед и кайсии са унищожени на 100% в областта, заради неблагоприятни климатични условия, казаха експерти от Областна дирекция “Земеделие”.

10 са станали вече протоколите за пропаднали площи, които са заведени в регистъра на дирекцията. От тях 3 са съставени вчера след проверка на експертната комисия в община Каолиново, където е установено, че 77 дка с ранни и късни сортове череши на трима земеделски стопани са унищожени напълно.

3 от 10-те изготвени констативни протокола са за унищожени площи вследствие на градушка, 6 са протоколите за наводнени площи и един е за замръзване на кайсиева градина, унищожена също напълно.

Според специалистите в края на август констативните протоколи, изготвени от експертната комисия, която извършва периодически полски обследвания на посевите и насъжденията със земеделски култури, ще бъдат изпратени в земеделското министерство, откъдето стопаните ще бъдат компенсирани за пропуснати ползи.

От областната дирекция уточниха, че тази година добива на ягоди в областта е по-нисък от миналогодишния, заради неблагоприятните климатични условия. 325 дка е общата площ с ягоди, които се отглеждат в три общини – Шумен, Велики Преслав и Върбица. Средният добив е 199 кг от декар при миналогодишен – 316 кг.

Към момента продължава беритбата на череши, като добивът е 416 кг./дка. За м.г. земеделските стопани в Шуменско са прибрали череши със среден добив – 474 кг.