Притесненията на страната ни, свързани с поскъпването на основните фуражни култури и смески, ще бъдат представени на предстоящия Съвет на ЕС по земеделие и рибарство на 15 ноември 2021 г.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Позицията на България беше одобрена от Министерския съвет. В нея се подчертава и сериозното повишение на разходите за производство в земеделието, по-специално на разходите за горива и електроенергия. Прогнозите сочат, че през втората половина на годината този ръст ще е още по-значителен, което неминуемо ще доведе до затруднения за земеделските производители.

По време на заседанието в Брюксел ще бъде дадена информация и относно проведената в края на септември Европейска седмица на опрашителите. Подкрепата на отрасъла, която сега се осъществява чрез Националната програма по пчеларство, ще продължи под формата на интервенции в следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП).

По думите на земеделския министър проектите на интервенции за директни плащания са готови, а тези по втори стълб са на 70%. Там все още се очакват някои законодателни пакети от ЕК, които да бъдат включени в Стратегическия ни план.

„Други страни членки на Европейския съюз изразиха опасение, че с това темпо можем да отложим Стратегическия план и за пролетта. Дори и това да се случи, смятам, че няма да доведе до проблеми. Но се надявам да се включим в останалите срокове“, заяви министърът по време на дискусия на 9 ноември.

Христо Бозуков подчерта, че е необходимо елементи на Стратегическия план да бъдат гласувани от следващо Народно събрание. „Има въпроси, за които трябва се вземе политическо решение, допълни той.