Бисер Чилингиров е приел да стане съветник по въпросите за животновъдния сектор на служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. 
 
„Проф. Бозуков е уважаван учен и без да се замислям приех да работя с него. Ако вчера работех за овцевъдството, от днес ще работя за цялото животновъдство“, каза Чилингиров за Фермер. БГ. Той заяви, че това е едно признание лично за него и за сектора. 
 
 
По думите му ще може да помогне на целия сектор
 
„Аз ще съм между институциите и фермерите и може би ще превеждам, ако не бъдат разбрани“, отбеляза Бисер Чилингиров.  
 
Ще бъдат направени срещи с представители на животновъдите по сектори, на които да се представят най-належащите въпроси, които да бъдат разгледани от министър Бозуков и екипа му. 
 
 
„Нека това да излезе от бранша, но проф. Бозуков е отворен за работни среща, а не само да се запознаем с него“, изтъкна Чилингиров. Той посъветва животновъдите да организират съвместни срещи, да си начертаят неща, които са изпълними, а не такива, за които трябва „ходене до Брюксел“ и да бъдат активни в исканията си.
 
Относно скандалите и назрялото напрежение в Националната овцевъдна асоциация (НОА), той отбеляза, че не е трябвало асоциацията да бъде разделена. 
 
„Ще се опитам по някакъв начин в името на колегите, с които сме работили шест години, НОА да не бъде разделена“, обясни Чилингиров и заяви, че личните раздори винаги са на втори план пред нуждите на сектора. 
 
 
„Всички томахавки са заровени и ще работя за целия сектор“, каза Бисер Чилингиров, като допълни, че досега партията му е била овцевъдството, а сега тя е целият сектор животновъдство.
 
Междувременно стана ясно, че след проведени заседания на управителния съвет на НОА, асоциацията е сезирала прокуратурата за длъжностни престъпления, извършени от Бисер Чилингиров за периода 1 юли 2016-27 ноември 2016 г. Жалбата е подадена на основа на присвояване на средства, предоставени на асоциацията от Фондация "Америка за България" по целеви проект за укрепване на институциалността на организацията.
 
От своя страна Бисер Чилингиров отрече пред Фермер.БГ да е злоупотребил със средства на НОА.