На 1 и 2 февруари България ще домакин на работна среща и семинар по проект Sustaingas (Устойчив газ), в който участват 8 организации от България, Германия, Испания, Австрия, Дания, Полша. Фондация за околна среда и земеделие е българският партньор и организатор на семинара, акцент в който ще предимствата за фермерите от биогаз инсталации във фермире им. Проектът Sustaingas се осъществява в рамките на програмата "Интелигентна енергия - Европа" на Европейската комисия.

 

Участие в семинара са потвърдили биологични производители от цялата страна. Идеята на Sustaingas ще представи Волфганг Бааске, ръководител на проекта. За Фермер.БГ той сподели, че биогазът е актуална тема за всички европейски страни и затова проектът на първо място е насочен към фермерите и техните браншови организациите. По време на форума Аня Хоуп от Renac, Германия ще направи сравнителен анализ за ползите за фермерите от изграждането на биогаз инсталации. Доц. Марина Николова от Стопанската академия в Свищов ще разясни възможностите за коопериране между научните среди, браншовите организации от агросектора и фермерите.

 

Настоящата ситуация в България по отношение на производството на биогаз беше представена в рамките на семинара от Александър Воденичаров от Balkanika energy. Направените до момента проучвания показват, че 2/3 от биоземеделците в България проявяват интерес към изграждането на инсталации за био биогаз. На семинара ще бъде официално представен Наръчник за производство на биогаз в услуга на фермерите, разработен в рамките на проекта. Наръчникът съдържа пълна информация за една инсталация за био биогаз, сравнителен анализ на различните видове мощности, както и възможностите в отделните държави, участнички в проекта.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!