Предприятие за преработка и съхранение на био бадеми ще бъде изградено в крайморската община Каварна, съобщават от администрацията на добруджанския град. В инвестиционното предложение е заложено разположението му върху площ от 6245 кв.м. Част от нея ще бъде заета от производствено хале с необходимите входове за работещите в него, рампи за автомобилите, за прием на стоката, за прием на консумативи, за експедиция на готова продукция. 

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Новият цех ще включва манипулационна и производствена зала с осигурен технологичен достъп между тях. Предстои да се изградят два склада и три хладилни камери, както и една шокова зала, пред която ще има студен пакетаж. 

Планираният капацитет за производство на био бадеми е 50 тона годишно. Целият процес по обработка на черупчестите плодове включва прием и окачествяване, опезпаразитяване със студ, първична обработка - чупене, отделяне на ядката, вторична преработка – печене, бланширане, белене на ядката, филетиране и пюриране. На финала различните продукти ще бъдат пакетирани и експедирани. 

За да бъде рентабилно производството, са предвидени допълнителни дейности по изкупуване, замразяване и съхранение на плодове и зеленчуци. Те също ще бъдат окачествявани при приемането им, след което охладени и замразени с фреон до -18 градуса. Предвижда се изграждането на фотоволтаична система за нуждите на предприятието, която ще е с мощност до 420 kW/h. 

Още през декември 2021 г. РИОСВ-Варна излиза с решение, според което няма нужда от извършване на ОВОС. Преценката е, че новото предприятие няма да окаже неблагоприятно въздействие върху околната среда и здравето на хората. Не се предвиждат нови пътища или промяна на съществуващата инфраструктура. Реализацията на Инвестиционното намерение не е свързана с използването на значителни количества природни ресурси.