Бургундското вино Richebourg Grand Cru е  най-скъпото вино в света, съобщиха от електронното издание Wine Searcher. Всеки, който би желал да вкуси напитката, трябва да се раздели с 14 254 евро за бутилка.    

 
Класацията излиза в края на месец септември, като за определяне на „най-солената“ напитка се проучени почти 55 хиляди изби на търговци и производители на вино по целия свят. Анализът обхваща повече от седем милиона бутилки вино.

На Romanée-Conti Grand Cru, което също е бургундско вино, е връчено сребърното отличие в тази класация. Бутилка от това вино ще ви струва 12 169 евро. Бронзовото отличие за най-висока цена за бутилка вино, отново е за бургундско – Cros-Parantoux, което може да бъде закупено за 8832 долара.

Бургундия продължава да триумфира и малко по-назад в тази класация – петото място е отредено за Montrachet Grand Cru. За него вече цената е по-ниска – 5234 евро. Само десет от 50-те вина, които са включени в класацията, не са бургундски. А едва 5 не са френски – 4 германски и едно от Калифорния.