Смята се, че кравата е безплодна, ако не се заплоди до 80-ия -90-ия ден след отелването. Свинята е нормално да се заплоди на 5-ия - 7-ия, най-късно до 30-ия ден след отбиването на прасетата. Овцете, козите и кобилите, които най-често се разгонват сезонно, трябва да дават приплоди всяка година и приблизително по едно и също време.

Икономическите загуби от безплодието са огромни. Отглеждането на полово и стопански зрели животни (крави, бици и т.н.) е свързано с всекидневни разходи за фураж, заплати, енергия, амортизация на сгради, инвентар и т.н. Към преките икономически загуби от неполучена продукция трябва да се прибави и липсата на достатъчно приплоди за възпроизводство на стадото. Това се отразява силно неблагоприятно върху възможностите за отбор и генетично усъвършенстване на стадата.

Какви са причините за безплодието на животните?

Безплодието може да бъде причинено от много фактори, които действат поотделно или заедно:

Вродено (наследствено обусловено) безплодие

Вродено безплодие се дължи на недоразвитие или аномалии на половата система. Честа причина са и хермафродитизмът - развитието на полови жлези на двата пола в един индивид, крипторхизмът - задържането на тестисите в коремната кухина и отделянето на сперма без оплодителна способност, фримартинизмът - недоразвитие на половата система на женското животно, родено като разнополов близнак (при кравите)

Патологично безплодие на животните

Патологичното безплодие се дължи на различни заболявания на половите органи - възпалителни процеси, кисти, тумори и хормонални смущения. Наблюдава се по-често след трудни раждания и задържане на плацентата (поради възпаление на матката) както и при естествено покриване на животни, носители на полови инфекции.

Безплодие, причинено от храненето на животните

Безплодието на животните, причинено от храненето се дължи на недостатъчно и непълноценно или на изобилно хранене, на недостиг или на неправилно съотношение на аминокиселини, минерални елементи, витамини. Висококонцентратният и силажният (киселият) тип на хранене на тревопасните животни често са една от причините за ниска заплодяемост. Най-чести са смущенията в ритъма на половия цикъл, липсата на овулация, понижената функция на яйчниците, задържането на последъка, забавеното възстановяване на матката след раждането.

Безплодие и продуктивност

Високата продуктивност също понякога се смята за причина за безплодие. Тя води до изтощение на организма, а съществува и хормонална конкуренция между млечността и плодовитостта и растовитостта и плодовитостта. Колкото по-благоприятни са условията, при които се отглеждат животните, толкова по-слабо се влияе и влошава плодовитостта при висока продуктивност. Интензивното използване на мъжките разплодници при свободно безконтролно съешаване също води до ниска оплодителна способност и безплодие.

Климат и безплодие

Неблагоприятни за размножаването са високите летни температури и продължителното пряко слънчево греене. Препоръчва се направа на сенници за животните и на изолиращи топлинното въздействие покриви на оборите. При птици, овце, кози, много видове диви животни върху размножителната способност силно влияе продължителността на светлинния ден. Не е за подценяване и хигиената в помещенията - газов състав, влажност, въздушни течения.

Изкуствено безплодие на животните

Изкуственото безплодие на животните се предизвиква от човека. Дължи се на желание да се забави заплождането, за да не се намали млечната продуктивност, на кастрация (за успокояване на животните и получаване на повече прираст), на лекарствени препарати, на недостатъчна квалификация на стопаните при откриване на разгонеността и определяне момента за осеменяване. Голяма е ролята и на техниците, които обработват спермата и извършват изкуственото осеменяване на животните.

За да се намали безплодието във фермите, трябва да се осигурят следните условия:

  • Достатъчни по количество, качество и структура фуражи и дажби според изискванията на пола и възрастта на разплодните животни;
  • Хигиенични и удобни помещения с оптимален микроклимат;
  • Достатъчно млади животни за подмяна на стари и безплодни животни;
  • Своевременно отбиване на приплодите или пресушаване на животните за мляко;
  • Активно движение и паша за разплодните животни;
  • Трикратно наблюдение през деня за откриване на разгонените животни;
  • Строга и точна регистрация на всички данни, свързани с размножителната способност на всяко разплодно животно;
  • Изкуствено осеменяване на кравите, овцете и козите със сперма от разплодници с ценни генетични качества за подобряване на продуктивността и предпазване от заболявания на половата система;
  • Спазване на всички хигиенни и профилактични изисквания при раждането на женските животни;
  • Редовни ветеринарномедицински прегледи на безплодните животни и вземане на мерки за лечение им;
  • Третиране при нужда с витамини и хормонални препарати.
  • Вижте още:
  • Как се предпазват юниците и кравите от трудни раждания?

  • Как се определя датата на предстоящото отелване на кравата?

  • Кои са причините за незаплождането и за повторните разгонвания при кравите?

  • Задържане на плацентата при кравите