Центърът за безопасност на хранителните продукти (CFS) в САЩ смята по съдебен път да получи от Министерство на земеделието (USDA) забрана отгледаните храни с метода аквапоника да бъдат определяни като био, пише изданието cornucopia.org. 

Фермерските продукти от планината ще имат специален етикет

Съгласно CFS хидропонните системи не може да съответстват на ключови стандарти в утвърдения биопочвен стандарт в страната, тъй като културите, отглеждани по този начин, не използват почва.

Искът на CFS е подкрепен от над 12 други организации, занимаващи се с отглеждането на биопродукти, търговия на дребно и сертификация, включително Асоциацията на биофермерите, Североизточния алианс на производителите на млечни биопродукти (NODPA) и др.

Неправилната маркировка на хидропонните операции като „био“ противоречат на базовите принципи на био стандарта, казва Джордж Кимбрел, юридически директор на CFS. 

По думите му в момента е налице грандиозна битка за бъдещето на биопродуктите.

Ние поддържаме фермерите и потребителите на биопродукти, които смятат, че етикетът трябва да съответства на произведените стоки, допълва Кимбрел. 

Разрешението да се сертифицират хидропонни системи като „био“ подрива средствата за съществуване на биопроизводителите, които правят всичко възможно, за да поддържат почвата здрава в качеството на фундамент на своите ферми, казва Кейт Менденхол от Асоциацията на биопроизводителите. 

Производителите, които използват хидропоника, получават изгода от етикетите, на които пише „био“, без да помръднат пръста си, за да допринесат за здравето на почвата, допълва Менденхол. Според нея по този начин се подрива стандартът и всички биопроизводители се поставят в неизгодна икономическа ситуация. 

Лобистите от корпоративния агробизнес от десетилетия работят над това, да понижат екостандартите. В същото време щадящото управление на плодородието на почвата представлява не само философско убеждение за биопроизводителите, но и е вписано във федералния закон, казва Марк Кастел, изпълнителен директор на изследователска група към местен институт.