Аквапониката е вид земеделие, при който не се използва почва, културите се отглеждат в хранителен разтвор. Популярността на този метод расте с всяка изминала година, пише изданието osnmedia.ru.

Босилек в аквапонична система. Струва ли си?

Макар аквапониката да не изисква толкова много разходи, колкото традиционното отглеждане на зеленчуци, това не се отразява върху крайната цена на стоката. Може да купите на една и съща цена домати, расли в почва“ и „аквапонични“. При това няма да разберете какви точно сте купили.

Полезни ли са зеленчуците, отгледани с метода аквапоника, и различават ли се по нещо от отгледаните в почва?

Нутриционистът Михаил Дяконов смята, че безспорно достойнство на аквапониката е фактът, че в реколтата не попадат вредни вещества от околната среда. Зеленчуците и плодовете, отгледани по този начин, са наситени с минерали и микроелементи, които извличат от разтвора. Културите дават богата реколта, като плодоносят цяла година.

Вредният състав в зеленчуците и плодовете, продукт на аквапониката, зависи от химикалите, които се използват в процеса на отглеждане, а не от самия метод. Много производители добавят в хранителни разтвор нитрати за подобряване на външния вид на продукцията. По-голямата част от тези вещества може да се отмият, ако се сложат плодовете и зеленчуците в студена вода за не по-малко от 3 часа, съветва експертът.

По думите на Дяконов да се отличат зеленчуците, отгледани с аквапоника, е възможно по техния вид и аромат.

Поради високото съдържание на химични вещества в хранителния разтвор, при тях напълно отсъства ароматът.

Външният вид също се отличава – те нямат ярък цвят. Освен това, дори след продължителен период от време, зеленчуците изглеждат като току-що откъснати, казва нутриционистът.

Денис Афанасиев, маркетингов директор, е убеден, че растенията, получили микроелементи не от земята, а от разтвор, не могат да заменят отгледаните в почва.

Все едно да предложиш на човек да яде вместо храна една чиния с надпис „протеин“, втора – „въглехидрат“ и трета – „мазнини“. Човекът ще умре. Опасно ли е това? В краткосрочна перспектива не. Но ще получи ли човек пълен комплекс елементи, включително микробиология, от тази природа? Тези продукти трябва да се маркират: хоратя трябва да знаят, с какво се хранят, подчертава Афанасиев.

Експертът Николай Малцев обръща внимание на друг проблем на аквапониката. Благодарение на по-ниските разходи за производство, тя убива традиционното земеделие. Той иска последното да бъде защитено.

При аквапониката не е опасна самата технология, а възможността за хранителни престъпления, които тя създава. У нас се научиха в обикновена почва с цялата химия на света да се произвежда по-богата реколта. А след това с торби събираме умрели пчели и се ужасяваме от статистиката за смъртността сред хората. Няма никакво съмнение, че аквапониката ще внесе в зеленчукопроизводството още повече химия, отколкото преди, смята Малцев.

Изходът е да се регламентира този метод на производство, а произведената продукция да се подлага на строга експертиза на качеството.