Най-голямото селскостопанско изложение БАТА АГРО 2016 започна днес в Стара Загора. Събитието се провежда на летище Стара Загора и ще продължи до 3-ти септември, събота, като се очаква силен интерес от страна на земеделски производители от цялата страна. 
 
Деветото по рода си издание бе официално открито от Тодор Николов, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника, министъра на земеделието и храните Десислава Танева, посланика на Великобритания в България Ема Хопкинс и кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Тази година участие на събитието взимат 180 фирми, позиционирани на 35 хил. кв. метра площ.
 
 
Министър Танева приветства гости и присъстващи:
„Независимо от трудностите, от климатичните условия, от ниските цени, България бележи годишен ръст при обработваемите площи, при обемите на всички подсектори и дори имаме повишение при регистрираните земеделски стопани. Благодарение на новите технологии ние сме конкурентноспособни на Европейския пазар. От 2011 до 2015 година всяка година българските земи се обработват с нови технологии, като изключим 2014 година, предвид това, че нямаше прием от ПРСР за закупуване на нова земеделска техника. Миналата година по подмярка 4.1 бяха субсидирани 800 договора, с бюджет 150 млн. евро, ние увеличихме този бюджет с още 14 млн. евро, за да могат да бъдат одобрени всички кандидати с минимален брой точки. Сигурна съм, че и тази година, предвид на предстоящия прием, мярката ще има огромен успех.“
 
Други официални гости, присъстващи на събитието са, заместник-министъра на земеделието и храните Свилен Костов, ректора на Тракийски университет проф. Иван Въшин, както и ректора на Пловдивски аграрен университет проф. Христина Янчева.
 
 
Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс пожела на всички присъстващи успешно и полезно преживяване. Тя добави още, че за нея е удоволствие да вижда водещи британски марки на изложението и с нетърпение очаква демонстрациите. 
 
На БАТА АГРО Есен 2016 посетителите имат възможност да се запознаят с най-новите иновации при селскостопанската техника, да видят най-новите машини на пазара, а и да ги изпробват. 
 
 
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора също приветства гостите с думите:
„За поредна година се дава възможност на всички, които изпитват интерес да видят и тестват най-новата селскостопанска техника. Това е една прекрасна възможност за земеделските производители да се запознаят с машините и кандидатствайки, с помощта на Европа и правителството, да си закупят нова техника. Поздравявам всички хора на полето и им желая успех. Ние се гордеем с производителите си и нека най-доброто им се случи.“