Има какво още да се направи при еднодневните трудови договори. Така Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), внесения от депутатите проект за промяна в Кодекса на труда за Фермер.БГ.
 
 
Промяната ще даде възможност еднодневни трудови договори за сезонна селскостопанска работа да се сключват и само за 4 часа.
 
„Хубаво е, че се работи по еднодневните трудови договори, но има още какво да се направи, за да се улеснят земеделците. Например, преди година предложих въвеждането на дигитални карти, подобни на тези на международните шофьори. По този начин всеки работник ще има персонална карта и след внедряването на четци, лесно ще може да се следи по кое време и за какъв интервал от време те са били на полето и са работили“, разясни Петков.
 
По думите му това ще прекрати недоволството на работодателите, които в момента са зависими от редица условия.
 
„Така ще бъдат улеснени не само работниците, но и работодателите. Често фермери казват, че наемат работна ръка, която обаче изведнъж си тръгва от полето или пък пада дъжд и работникът прекратява работния процес, но осигуровката се плаща като за 8-часов работен ден. Има и друг момент, розоберачите работят от 04:00 до около 08:00 ч. След като работникът приключи работния си ден в 08:00 ч. той може да реши да си почине или пък да отиде да бере праскови от 13:00 ч. до 17:00 ч. при друг работодател. С тази карта работникът е свободен. С въвеждането на тази малка иновация, четците лесно могат да се транспортират до полето,а договорите да се входират директно в НАП. Така ще стане ясно и кой-кога е работил“, каза той.
 
Божидар Петков, заедно с група представители на браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ бяха инициаторите за създаване и внедряване на еднодневните трудови договори още през 2015 г. От тогава до сега продължава да се работи по улеснение на процедурата по съставяне и входиране на договорите.
 
В мотивите на новия законопроект е отбелязано, че неговата цел е „да осигури гъвкавост при прилагането на трудовия договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа“.
 
Според вносителите, при определяне на възможност за работа на 4 или 8 часа ще може коректно да се изчисляват и дължимите възнаграждения и осигурителни вноски по договора, което ще отговаря на реално отработено време и положен труд.