На 15 и 16 ноември Аграрният факултет на Университета в Крайова, Румъния ще бъде домакин на Световния конгрес на сомелиерите. Покана е изпратена и до министъра по управление на европейските фондове Томислав Дончев.

 

В конгреса ще участват и български лозари и винари, стана ясно след проведен преди дни в Крайова финален семинар по проект “Пътят на виното”. На семинара бяха взети окончателни решения относно маркетинговата Стратегия, разписана в рамките на проекта, за промотиране на български и румънски вина на Европейския пазар.

 

Участниците във форума уточниха и изграждането на опитни пилотни лозя за отглеждане на местни български и румънски сортове грозде в регионите Плевен и Крайова.

 

В деловата среща участваха лозари и винопроизводители от целевия трансграничен регион, както и научни работници от Института по лозарство и винарство в Плевен и от Аграрния факултет на Университета в Крайова.

 

Интерес сред участниците предизвика представянето на Националната лаборатория за изотопен анализ на вина и алкохолни напитки на Румъния, чиято база е във Вълча.

 

По време на презентацията от лабораторията обясниха, че често пазарът налага и технологията за производство. Като това на пелин в Румъния – 70% вино и 30% царевичен спирт. Суровината и технологията намаляват производствената цена, което прави пелина конкурентен на пазара.

 

Към момента в България няма специализирана лаборатория за изотопен анализ на вина и спиртни напитки. Български винари споделиха, че сега те изпращат проби от произведените от тях вина за анализ във Франция.

 

Затова вече се водят разговори за възможността българските вина да бъдат изследвани в лабораторията във Вълча. Още повече, че виното, което изнасяме в северната ни съседка, задължително минава през лабораторията – преди време е била открита пратка с фалшиво българско вино и оттогава се проверява всека наша партида, преди да бъде пусната на пазар.

Практика на Националната лаборатория за изотопен анализ на вина и алкохолни напитки на Румъния е да се прави задължителен анализ на всички вина от внос, което гарантира качеството на напитките на румънския пазар

 

Следващата стъпка по проект “Пътят на виното” ще е провеждането на регионална конференция през октомври в Крайова.

 

В рамките на проведения двудневен форум представител на екипа презентира окончателния вариант на Стратегията, която ще бъде отпечатана до дни. Български и румънски лозари и винари ще получат документа по време на международното специализирано изложение на местни вина, което е включено в програмата на Световния конгрес на сомелиерите в Крайова през ноември. Заявки за участие вече са подали 25 винопроизводители от трансграничната зона. Категорични са, че представянето на произведените от тях вина по време на Световния конгрес ще им даде възможност да получат обективна професионална оценка за качеството на виното им.

 

Винопроизводители и лозари дадоха висока оценка и за първата по рода си маркетингова стратегия за представяне на български и румънски вина на европейския пазар. Стратегията е насочена към малки и средни производители с производство до 150 тона високачествено вино. Два са пътищата за налагане на местните вина в Европа. Първият е чрез представянето им в Музея на виното, който ще бъде ситуиран в Крайова. Вторият е чрез вече разработения туристически маршрут “Пътят на виното”. Целта е да бъдат обхванати две групи производители – винарите с високачествени вина в малки серии, както и малките винарни, които имат интересна туристическа инфраструктура, включваща и специализирани дегустационни зали. “Ще предприемем четири действия – ще бъдат елиминирани нискокачествените вина, ще намалим вината от световните сортове, ще увеличим качеството на местното вино и ще създадем биовино от местни сортове. Така ще замерим достойното си място на европейските пазари”, категорични са винопроизводители.

 

Проектът се реализира по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България, а партньори от България са Националният център за информационно обслужване – Плевен, „Балкан – гражданска коалиция” – Белоградчик и Агенция „Регионално развитие и бизнес център 2000” – Монтана, а от Румъния – Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации (ARoTT) – Крайова и Университетът в Крайова.



 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!