Български и румънски животновъди обединяват усилия за ползване на общи пазари на месо и мляко. Това стана ясно по време на международното селскостопанско изложение Индагра в Букурещ, където България се представи за първи път от Асоциацията на млечните овце (НАРСПБМ).

 

"Догодина Румъния ще участва с щанд на събора в Арбанаси. Подготвяме и съвместен проект за промотиране на млечни продукти в Съединените щати. Целта е, тъй като сме близки страни да ползваме общи пазари на месо и мляко", каза председателят Симеон Караколев.

 

Министърът на земеделието и селските райони на Румъния Даниел Константин, зам.- министрите на земеделието на България Цветан Димитров и на Румъния, посланикът на страната в северната ни съседка- Александър Филипов, генералните директори на агенциите по селекция и репродукция и председатели на съсловни организации посетиха щанда на Асоциациията на изложението.

 

На Българския щанд посетителите имаха възможност да видят различни породи овце на фермери и институти от Велико Търново, Шумен, Попово, Сливен, както и производители на кошери и мед от страната. Бяха организирани и дегустации на млечните продукти на три български фирми. Сред атракциите на щщанда бяха традиционните чанове, хлопки, ножове, калпаци, сувенири, автентични духови и ударни инструменти и др.

 

На самия старт на форума посетителите видяха как се приготвя Родопско чеверме под звуците на Ансамбъла за автентичен фолклор от с. Гела, общ. Смолян.

 

По данни на домакините за 5 дена, изложението е посетено от над 600 000 души.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!