Грузия иска да използва дългогодишния опит на България в отглеждането на маслодайни рози и в производството на етерично-маслени култури.

Етерично-маслените култури: Саморегулацията в сектора изглежда единственото възможно решение

Кавказката страна се стреми към сътрудничество на експертно равнище и научен опит в областта на розопроизводството, стана ясно по време на среща между министъра на земеделието Десислава Танева и извънредния и пълномощен посланик на Грузия у нас Тамара Лилуашвили.

Министърът заяви, че страната ни е готова за сътрудничество и подчерта, че има ръст на производството на етерично-маслени култури. У нас са изградени големи преработвателни предприятия, а българското розово масло е със защитено географско указание от Европейската комисия.

Десислава Танева: „България има Институт по розата в Казанлък, където работят едни от най-добрите научни специалисти, от които Грузия може да почерпи опит.“

Посланик Тамара Лилуашвили благодари и заяви, че за Грузия е чест да почерпи опит от България, която е сред водещите производители на етерично-маслени култури.

По време на срещата е обсъдена и възможността за сътрудничество в областта на винопроизводството и търговията със селскостопански стоки, съобщиха от аграрното министерство.