Сдружение „Българско розово масло” депозира днес заявление за вписване на българското розово масло като защитено наименование и продукт със защитено географско указание в регистъра на Европейската комисия, сочи справка на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните.  

В сдружението участват ”БУЛАТТАРС продакшан компани”, ”Еньо Бончев продакшан”, ”ИНТЕРМЕД 1”,”Салвина”, „Натюрбейс”, „Роза Етерна”,„Розариум“ и „Гама 2003”.

В заявлението на Сдружение „Българско розово масло” се съдържа подробна информация за основните характеристики на продукта, метод и фази на производство, съхранение, етикетиране на продукта; описание на границите на географското място, където се отглеждат розите. Приложени са и доказателства , че продуктът произхожда от посочената географска област, както и данни за контрола върху производството на Българско розово масло.

В срок от един месец след публикуване на заявление за вписване Министерство на земеделието и храните приема евентуални възражения срещу подаденото заявление. След това документите ще бъдет внесени в Европейската комисия, където следват нови проверки и процедури. Този период продължава около година и половина.

Цялото заявление Сдружение „Българско розово масло” можете да изтеглите от тук.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!