България ще защитава интересите на производителите си на рози и лавандула пред Европейската комисия”.
Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на отриването на Международното изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарство – „Зелена седмица 2013” в Берлин, Германия.
Аз поемам ангажимент да търся среща с новия eврокомисар по здравеопазване Тонио Борг, за да го запозная с нашата позицията, по повод доклада за забрана на съставките гераниол, при розовото масло и линолоол и линалин, при лавандулата, които се съдържат в естествения дестилат на тези продукти.
[news]
В защитата на българските производители ще се изготви съвместна позиция по въпроса на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните, тъй като този проблем е поставен в ЕК по здравеопазване. Министър Найденов посочи още, че проблемът се обсъжда в момента на експертно ниво в ЕК.
България е най-големия производител в света на розово и лавандулово масло. Годишно страната ни произвежда 1 500 кг розово и 100 тона лавандулово масло. 2100 са производителите на рози, а общата площ на оглежданите насъждения са общо 38 хиляди дка.
Основно изнасяме розово масло за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония, а лавандулово за – Германия, Унгария, Франция, Китай, Австрия, Испания и Холандия.
© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
България ще защитава производителите на лавандула и рози пред ЕК
В защитата на българските производители на лавандула и рози ще се изготви съвместна позиция по въпроса на МЗХ и Здравното министерство пред ЕК
ПРЕДИ 2 часа
Край на блокадата на полските фермери на границата с Украйна
Киев и Варшава се договориха за камионите със зърно
ПРЕДИ 3 часа
Илия Проданов: Земеделието не е професия, а начин на живот
Историята на Илия Проданов в селското стопанство
ПРЕДИ 4 часа
Български селекционери пуснаха на пазара розови чери домати
Оранжеви домати, богати на антиоксиданти, предлагат в ИЗК „Марица“
ПРЕДИ 4 часа
Ще имаме ли повече български плодове и зеленчуци на трапезата?
Темата е част от кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!"
2 КОМЕНТАРА
18.01.2013
19.01.2013