България може да се похвали с представител в Европейската асоциация по животновъдни науки (EAAP) – една от най-престижните организации в животновъдния сектор в Европа, която чрез научни изследвания и проекти помага на фермери да подобрят своите животни и да оптимизират стопанствата си, научи Агри.БГ.

Росати, EAAP: Развъдната дейност идва едва след информационната


Страната ни ще се представлява от добре позната асоциация в сектора - Обединени български животновъди, чийто председател е Бойко Синапов. Синапов беше и съветник на бившия земеделски министър – Румен Порожанов.


 Тъй като страната ни вече има представител, индивидуалното членство в EAAP за учени от България, е вече безплатно и може да се заяви като изтеглите и попълните бланка са регистрация от тук. Членуването в организацията дава възможност за посещение на семинари и научни сесии. Достъп до мрежа с контакти, учени, разработки, научноизследователски институти и др. Както и свободен достъп до редица научни публикации, изследвания и анализи. 


Едни от най-големите заслуги на EAAP са техните разработки и проучвания за геномната революция, която се оказва най-значимото постижение в сектора до момента. 


„Геномната революция увеличава ефективността на геномните подобрения по много причини. Може да имаме доста точна геномна оценка, което е трудно да се направи с количествената генетика, включително за женски говеда и за млади животни дори на ранен етап от тяхното съществуване.

 

Андреа Росати: Когато правим подобрения в генома, използваме добра формула, която има интервал при смяна на поколенията. Ако го намалим, се увеличава ефективността на геномните подобрения.


Всичко това е приложимо за кравеферма с поне 100 животни, правилно идентифицирана, в която се прави ежедневно измерване на млеконадоя и анализ на млякото с електронно устройство поне веднъж месечно. Информацията се използва, след като се добави в голяма национала база данни, прави се геномна оценка и ДНК анализ на животните. Важно е и да си отворен към света, което означава внос на качествен семенен материал и след това експорт“, коментира за Агри.БГ Андреа Росати, генерален секретар в EAAP.


Освен това организацията има множество проекти. Сред тях е GenTORE, при който в основата му е прилагането на геномна оценка. Друг интересен проект е GplusE: Genotype plus Environment, който приключва скоро. Тази година ще се проведе обучение на млади учени от Източна Европа в Букурещ в началото на месец ноември, като ще бъдат поканени и представители от България. 


Освен това асоциацията разполага с платформа за обмен на знания и информация между млади фермери, както и клуб на младите учени. 

 

Европейската асоциация по животновъдни науки е основана в Париж през 1949 г., а през тази година се навършват 70 години от създаването й. По този повод EAAP организира среща, която ще се проведе от 26 до 30-ти август в Гент, Белгия.