Домашно стопанство с четири свине в крайдунавския град Мизия, област Враца, се превърна в поредното огнище на Африканската чума по свинете (АЧС).

Търговище застана на отбранителната линия срещу чумата по свинете

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди наличието на смъртоносния вирус в самия град при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, където се отглеждат 4 животни.

БАБХ: "Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца от регистриран ветеринарен лекар. Взетите проби от свинете са потвърдени като положителни за вируса на АЧС."

Агенцията по храните подчерта, че това е първият случай на домашни свине с положителни проби в област Враца.

Отделно в рамките на активния надзор в област Плевен, АЧС е потвърдена и в лично стопанство в село Дъбован, община Гулянци, област Плевен.

Създадени са зони на ограничения - 3 км предпазна и 10 км надзорна зони, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

"Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване", допълниха от БАБХ.

Започва засилен клиничен и лабораторен надзор в създадените зони на рестрикции. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места в 10-километровата надзорна зона.

Потвърден е и нов случай при дива свиня в землището на село Дуранкулак, община Шабла, област Добрич. Пробата е взета от намерена умряла, вследствие на пътнотранспортно произшествие, дива свиня.

Всички проби са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

БАБХ отново напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за предотвратяване на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно на ветеринарните власти.

АЧС е заболяване с потенциал за бързо разпространение, припомниха от Агенцията. Вирусът е изключително устойчив в околната среда, а фактор за разпространението му са не само заразените свине, но и замърсеното свинско месо и продукти, транспортни средства, оборудване и други.