Властите в Търговище предприемат специални мерки срещу влизането на Африканската чума по свинете (АЧС) в областта, където индустриалното свиневъдство се развива успешно.

Чумата проби на юг: Първо огнище при домашни свине край Созопол

Предпазването от смъртоносната за свинете инфекция беше една от темите на заседанието на Областния консултативен съвет по животновъдство, съобщи Областната администрация

Митко Стойков, областен управител на Търговище: „Важно е да не допуснем Африканската чума по свинете да навлезе на територията на нашата област, защото това ще ни коства много.“

Той благодари на всички стопани и служители, които са се ангажирали с превантивните мерки срещу опасното заболяване.

Д-р Емил Зафиров, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Търговище, представи пред Консултативния съвет актуална информация за развитието на бранша и разпространението на Африканската чума. 

„В Търговищка област в свинеферми се отглеждат общо 14 550 прасета. От тях 6 550 са в община Търговище и 8 000 в Поповска“, съобщи д-р Емил Зафиров.

По време на срещата бяха представени и указания за отпускането на важни за фермерите субсидии и финансови помощи. Коментирани бяха проблеми, свързани с прилагането на схемите за обвързана подкрепа за кампания 2019 г.

Пред присъстващите областният управител се ангажира да съдейства по всички проблеми, които засягат стопаните от Търговищка област.

„Наше задължение е не само да ви поднесем информацията, но и държавните структури да ви помагат и да ви подкрепят за усвояването на средствата, без значение дали се осигуряват по европейски, или по национални програми”, каза областният управител.

В заседанието участваха също зам.-областният управител Панайот Димитров, членове на Областния консултативен съвет по животновъдството, представители на регионалните структури на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ), Областна дирекция по безопасност на храните и други.