България и Румъния не успяха да извоюват повече компенсации за млекопроизводителите си, които търпят щети от руското ембарго, съобщава Националното радио след прикюлчилия късно в понеделник Съвет на земеделските министри на ЕС.
 
След съвета, на който е било преценено, че все още няма криза в сектора и необходимост от извънредни мерки, земеделският министър Десислава Танева съобщи, че през миналата година цените на млякото у нас са спаднали с 14 на сто. Тя ще постави отново въпроса и на следващия съвет. 
[news]
„Предвид анализа на цените на млякото и млечните продукти, които се събират от всички държави членки на ЕС в специалната обсерватория за анализ на цените на млякото, според тях не говорят все още за криза в сектора. Комисарят заключи, че продължава да се следи положението и март месец продължаваме анализа. Положителното е, че ако на предния съвет на министрите декември месец бяхме сами в позицията си, че има криза в млечния сектор, на днешното заседание почти нямаше страна, която да изказа обратно мнение, а вече шест страни са ни подкрепили в предложените от нас мерки“, обясни Танева.

Фермер.БГ припомня, че в фициалната позиция на страната бяха предложението за въвеждането на експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал, както и временна държавна помощ по отношение на производителите на мляко, за да се избегнат масови фалити и загуба на поминък в цели региони.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!