На предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство през месец юни България и Португалия ще настояват за спешни мерки за излизане от кризата в сектор „Мляко”. Това стана ясно на среща между министъра на земеделието и храните Десислава Танева и министъра на земеделието, горите и развитието на селските райони на Португалия Луиш Капоулаш Сантош. Министър Танева е на официално посещение в Лисабон. В българската делегация участват заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и изпълнителният директор на Изпълнителната Агенция по лозата и виното Красимир Коев. 
 
Десислава Танева заяви, че секторът може да бъде стабилизиран, ако бъдат взети спешни мерки на ниво ЕС. „Мерките до момента, които бяха взети, са по-скоро национални за стабилизирането на пазара на мляко, а трябва да има финансиране и извън страната. Няма как да стабилизираме пазара при ежемесечното нарастване на производтвото на сурово мляко. Друга мярка, която може да помогне, е откриването на пазари в трети страни. Приветстваме увеличението за промоции, но бюджетът на училищно мляко не бе увеличен, а тази мярка е една от основните за стимулиране и възможност за  подпомагане в нашата страна. Добре е до Съвета на министрите през юни да сме приели решения, с които да се промени балансът и да се регулира пазарът в сектора”, заяви още Танева.
 
Министърът на земеделието и храните каза още, че малкият  и средният бизнес трябва да бъдат изключени от облагаемия доход. „Само миналата седмица подкрепихме сектор „Животновъдтство” с 5.5 млн. евро. Искаме финални решения от ЕК, за да можем да преценим с какви национални средства да допълваме помощта”, каза още министър Танева. 
 
От своя страна Луиш Капоулаш Сантош каза, че проблемите с млякото в Португалия са идентични с тези в България. „Отчитаме четири  процента увеличение на производство и девет процента спад на консумацията на мляко и млечни продукти”, допълни още той. По думите му, ЕС трябва да финансира намаляването на производството на мляко за държавите, които имат ръст, в противен случай на пазара ще останат само най-големите производители. 
 
Предстоят редица срещи между двете страни преди заседанието на Съвета на министрите, на които ще бъдат уеднаквени позициите относно проблема в сектора.
 
„Можем заедно да постигнем по-голяма гъвкавост , за да преодоляваме кризите в сектора”, каза още Десислава Танева. Тя  поясни, че двете страни имат голям потенциал да увеличат стокообмена помежду си. По време на срещата те обсъдиха и търговските отношения в сферата  на тютюна. Министър Танева изтъкна, че този отрасъл е изключително важен и специфичен за България и  трудно може да се замени с алтернативни култури.  Тя  покани представители на тютюневи организации от Португалия да посетят страната ни. 
 
Двамата обсъдиха възможността двете страни да обменят опит в сдружаването на земеделските производители. Десислава Танева подчерта че през последната година и половина броят на организациите се е увеличил, благодарение на облекчените условия. 
Луиш Капоулаш Сантош заяви, че към момента в Португалия има 140 организации на производителите. „ 50 процента от тях са в сектор „Плодове и зеленчуци, 80 % от производителите ни на ориз също се обединиха и при млякото са добре организирани-около 50 %”, каза още той. 
 
На срещата присъстваха и народните представители Румен Христов, Цвета Карaянчева, Менда Стоянова и Петър Петров.