Вече започнаха извънредните проверки в зимните курорти, като инспекторите след за произхода, правилното съхранение и етикетиране на храните и суровините в София, София област, Благоевград и Смолян. Това съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
Инспектират се заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, както и такива с дейност кетъринг и предлагащи услугата “ол инклузив“. Инспекторите следят още за изтекли сроковете на годност, прилагане на системи за управление на безопасността на храните, както и съответствието на материално-техническата база и оборудване. 
 
 
Проверките ще продължат до края на зимния туристически сезон. В обектите за обществено хранене се следи и дали служителите притежават висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или имат придобита квалификация в същата област по смисъла на Закона за занаятите. Проверява се и дали заетите в производството и търговията с храни са преминали предварителни и периодични медицински прегледи.
 
Областните дирекции по безопасност на храните направиха срещи с бизнес-операторите по места преди началото на сезона, където им бяха разяснени новостите в законодателството. Беше им обърнато внимание и какви са били най-често срещаните нарушения с цел да се гарантира безопасността на туристите по отношение на храненето.